Sunday, July 18, 2021

Kişisel Windosws bilgisayara Postgre SQL kurulumu

Postgre, Dünyanın En Gelişmiş Açık Kaynak İlişkisel Veritabanıdır. Tamamen ücretsizdir. Orta ölçekli bir web sitesinin tüm veritabanı ihtiyaçlarını fazlası ile karşılar. Profesyonel Projelerde PostgreSql MYSQL'e oranla performanstan cok stabiliteyi ön planda tutar. 

 Kısaca anlattığımıza göre hadi gelelim kurulum aşamalarına 

 1.https://www.enterprisedb.com/downloads/postgres-postgresql-downloads adresine gidilerek aşağıdaki görseldeki ekrandaki gibi son stabil versiyonu işletim sisteminize göre indirilebilir yada özellikle tercih ettiğiniz versiyonu varsa onu da indirebilirsiniz.



2.İndirilme sonrası indirilen exe dosyası çalıştırılır. Çalıştırılınca aşağıdaki uyarı çıkacaktı ve yes diyerek kuruluma devam edilir.



3. Açılan Pancerede birkere next diyerek Kurulum için istenilen bileşenlerin seçildiği yere gelinir. Biz tüm bileşenleri bilgisayarımıza kurmak istediğimizden tümünü işaretleyerek next butonuyla kurulumu devam ettiriyoruz.

4. Aşağıdaki görseldeki gibi kurulumun yapılacağı dizin ve veritabanıyla ilgili birkaç özet bilgilerin olduğu bir ekran gösterilir. isterseniz bu kısmı not alıp ileride ihtiyaç halinde kullanablirsiniz.




5.Birkaç kere next dedikten sonra aşağıdaki görseldeki gibi kurulum süreci başlamış olur.



6. İşlem tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir görsel gelecek ve ekrandaki tik işaretli yerin tik işaretini kaldırıp kurulumu tamamlayabilirsiniz.



7. Kurulum işlemi tamamlandı artık sırada veritabanı arayüzüne erişmekte. Bilgisayarın arama çubuğuna pgadmin yazarak postgresql in arayüzünü açabilirsiniz.

8.Arayüzü açtıktan sonra pgadmin in sol üst köşesindeki Database'e sağ tık Create --> Database tıklayarak yeni veritabanı oluşturabilirsiniz.


9. Açılan ekranda General Sekmesindeki Database yazan yere veritabanı ismi oluşturularak eğer isterseniz veritabanına bir sahip atamak için owner kısmını değiştirebilirsiniz.


10. Save yaptığımızda veritabanımız oluşmuş olur. oluşan veritabanına tablolar eklemek için varitabanı üstüne sağ tıklayarak create --> Table seçeneğini kullanabilirsiniz.

 
11. Eğer Tabloları oluştururken SQL kodları kullanmak isterseniz yukadırdaki görseldeki ekrandan Query Tool seçeneğini seçerek sql query editör ü açabilirsiniz. 

12. Halihazırda veritabanı tablolarını içeren SQL scriptleriniz var ise Query editörün üstündeki dosya işaredinden bilgisayarınızdaki SQL scriptinin açılmasını sağlayabilirsiniz. 


13. Yazdığınız yada import ettiğiniz sql scriptlerinizi çalıştırmak için aşağıdaki görselde yuvarlak içine alınan execute butonuna basarak çalıştırabilirsiniz.









No comments:

Post a Comment